Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Jak nie dać się zarżnąć

11 września 1998 | Ekonomia | ES

Polskie kury w Unii Europejskiej

Jak nie dać się zarżnąć

Mięso drobiowe i jaja należą do nielicznych produktów rolnych, które wkrajach Unii Europejskiej są tańsze niż w Polsce. Nie znaczy to, że tańsze są w sklepie, ale że ceny jakie otrzymują tam rolnicy za jaja i drób, są niższe niż wkraju.

W ypływa ztego wniosek, że polskie drobiarstwo nie jest konkurencyjne w stosunku do drobiarstwa krajów Unii iwwarunkach swobodnej wprzyszłości konkurencji polskim kurom grozi, po prostu, wyrżnięcie. Przeprowadzony niedawno tzw. rachunek symulacyjny wykazał, że produkcja mięsa drobiowego może w Polsce zmniejszyć się do jednej trzeciej.

Dobra pozycja wyjściowa

Na sympozjum "Aktualne iperspektywiczne problemy polskiego drobiarstwa w okresie przed ipo przystąpieniu Polski do UE" próbowano znaleźć dla polskich kur jakąś...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 1489

Spis treści
Zamów abonament