Jak nie dać się zarżnąć
Polskie kury w Unii Europejskiej
Jak nie dać się zarżnąć
Mięso drobiowe i jaja należą do nielicznych produktów rolnych, które wkrajach Unii Europejskiej są tańsze niż w Polsce. Nie znaczy to, że tańsze są w sklepie, ale że ceny jakie otrzymują tam rolnicy za jaja i drób, są niższe niż wkraju.
W ypływa ztego wniosek, że polskie drobiarstwo nie jest konkurencyjne w stosunku do drobiarstwa krajów Unii iwwarunkach swobodnej wprzyszłości konkurencji polskim kurom grozi, po prostu, wyrżnięcie. Przeprowadzony niedawno tzw. rachunek symulacyjny wykazał, że produkcja mięsa drobiowego może w Polsce zmniejszyć się do jednej trzeciej.
Dobra pozycja wyjściowa
Na sympozjum "Aktualne iperspektywiczne problemy polskiego drobiarstwa w okresie przed ipo przystąpieniu Polski do UE" próbowano znaleźć dla polskich kur jakąś...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta