Nie wystarczy, że jest mokra
Pojawiają się nowe wody -- mineralne bez minerałów
Nie wystarczy, że jest mokra
KRYSTYNA FOROWICZ
Jesteśmy krajem zasobnym w wody mineralne, jednak w produkcji wód butelkowanych zajmujemy dalsze miejsce w Europie.
Polak wypija 30 litrów mineralnej rocznie, Belg -- 112, Francuz -- 82, a w Szwajcarii, gdzie wodę można pić prosto z kranu, spożycie mineralnej sięga do 88 litrów na mieszkańca w ciągu roku.
Jak pić? Woda to przeciwieństwo wina. Można jej używać bez ograniczeń. Jaką pić najlepiej -- o tym mówili eksperci z polskich uzdrowisk oraz naukowcy podczas seminarium "Wody mineralne, źródlane i mineralizowane", które odbyło się w Krakowie.
Z ducha zdrojów
Najlepszą dla zdrowia jest woda wydobywana z głębi ziemi, bez zanieczyszczeń bakteriologicznych i szkodliwych substancji. Przenikając przez warstwy żwiru i piasku w ciągu setek lat ulega naturalnej mineralizacji.
Nie ma dwóch produktów, które by się od siebie tak chemicznie różniły jak jedna woda butelkowana od drugiej wody butelkowanej, mimo podobnego smaku. Praktyka, podobnie jak prawodawstwo, dzieli wody podziemne (bo o nich mowa) na: * wody zwykłe -- tzw. wody słodkie, które
mają w 1 litrze nie więcej niż 500 mg
składników...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta


![[?]](https://static.presspublica.pl/web/rp/img/cookies/Qmark.png)