Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Mięso zwiększa ryzyko raka piersi

27 listopada 1998 | Nauka i Technika | ZW

Mięso zwiększa ryzyko raka piersi

Kobiety, które często spożywają gotowaną i smażoną wołowinę i wieprzowinę są bardziej narażone na raka piersi. Zależność tę zaobserwowali uczeni Uniwersytetu Północnej Karoliny, o czym piszą na łamach najnowszego wydania "Journal of the National Cancer Institute". Przyznają jednak, za wcześnie jest jeszcze na to, by zalecać ograniczenie spożycia potraw mięsnych. Ich badania zgodne są z opublikowanym niedawno w USA raportem, że dieta bogata w warzywa i owoce zmniejsza ryzyko różnych chorób nowotworowych, np. jelita grubego. Nikt jednak nie potwierdził ponad wszelką wątpliwości, że sposób odżywiania ma istotny wpływ na rozwój raka piersi. Wiadomo jednak, że gotowane mięso zawiera heterocykliczne aminy, które mogą mieć działanie rakotwórcze. Z badań dr. Wei Zheng wynika, że hamburger i bekon o 50-70 proc. zwiększa ryzyko raka piersi, befsztyk -- aż o 220 proc.

z. w.

Brak okładki

Wydanie: 1555

Spis treści
Zamów abonament