Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Najlepiej jeść z umiarem

23 grudnia 1998 | Gazeta | ZW

ZDROWIE

Niewielkamodyfikacja potraw wystarczy, żeby posiłki były bardziej strawne

Najlepiej jeść z umiarem

ZBIGNIEW WOJTASIńSKI

W czasie święta Bożego Narodzenia większość osób przez kilka dni zjada i wypija więcej niż w ciągu kilku tygodni. O tej porze roku najwięcej osób rezygnuje z diety odchudzającej, cierpi na dolegliwości przewodu pokarmowego, a potem się leczy z powodu "niestrawności". Wystarczy jednak zachować umiar i umiejętnie dobrać potrawy, by delektować się świąteczną "rozpustą" bez wyrzutów sumienia i przykrych konsekwencji.

Najczęstszym powodem kłopotów żołądkowych poza nadmiernym objadaniem się są błędy w trudnej sztuce przygotowywania potraw. W przeciętnej polskiej diecie nadal przeważają potrawy mięsne, smażone, z dużą zawartością tłuszczu i zawiesistymi sosami, jednocześnie ubogie w warzywa i owoce. Sałatki często pływają w majonezie, do posiłków zbyt mało pijemy wody mineralnej, a zamiast wina poprawiającego trawienie na stole dyżuruje wyłącznie wódka. Oprócz mięsa na wielu stołach dominują jajka, zawierające ponad 30 proc. najbardziej niekorzystnego dla zdrowia tłuszczu: zjedzenie kilku z nich w ciągu jednego dnia u osób z zaawansowaną miażdżycą może doprowadzić do zawału serca.

Ryby i kurczaki zamiast czerwonego mięsa

...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 1578

Spis treści
Zamów abonament