Bób chroni przed rakiem jelita grubego
Bób chroni przed rakiem jelita grubego
Częste spożywanie bobu chroni przed rakiem jelita grubego -- jednego z najczęściej występujących nowotworów złośliwych. Reuters informuje, że specjaliści Hammersmith Hospital oraz Imperial College of Science, Technology and Medicine w Londynie wykryli w nim lektynę, substancję chroniącą przed rakiem i hamującą rozmnażanie się zmutowanych komórek. -- Od dawna wiadomo, że dieta bogata w warzywa i owoce zmniejsza narażenie na raka, a zawarta w nich lektyna tłumaczy, jaki jest tego mechanizm -- twierdzi prof. John Calam. Z jego badań wynika, że znajdująca się w bobie lektyna przenika do wewnętrznej błony śluzowej jelita i blokuje w nich powstawanie komórek rakowych. Uczony twierdzi zatem, że podawanie chorym tej substancji może zwiększyć skuteczność leczenia raka jelita grubego. -- Oczywiście, sama lektyna nie zniszczy komórek nowotworowych, może jednak sprawić, że będą one mniej agresywne -- podkreśla brytyjski specjalista.
z. w.