Wzrok na diecie
Należy unikać solenia potraw
Wzrok na diecie
Choroby oczu w znacznym stopniu zależą od naszej diety. Ludzie, którzy zbyt często solą potrawy, są bardziej narażeni na zaćmę - zmętnienie soczewki oka. Do osłabienia wzroku, a nawet ślepoty, może doprowadzić źle zbilansowana dieta wegetariańska.
Dietetycy ostrzegali dotąd, że zbyt duże spożycie soli grozi nadciśnieniem tętniczym krwi - jedną z głównych przyczyn miażdżycy i zawału serca. Teraz okazuje się, że zbyt częste solenie potraw szkodzi również oczom. - Dwukrotnie zwiększa ono ryzyko zaćmy podtorebkowej - odmiany tej choroby powodującej największe zaburzenie ostrości widzenia - twierdzi dr Robert G. Cumming z...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta