Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Wzrok na diecie

17 kwietnia 2000 | Nauka i Technika | ZW

ZDROWIE

Należy unikać solenia potraw

Wzrok na diecie

Choroby oczu w znacznym stopniu zależą od naszej diety. Ludzie, którzy zbyt często solą potrawy, są bardziej narażeni na zaćmę - zmętnienie soczewki oka. Do osłabienia wzroku, a nawet ślepoty, może doprowadzić źle zbilansowana dieta wegetariańska.

Dietetycy ostrzegali dotąd, że zbyt duże spożycie soli grozi nadciśnieniem tętniczym krwi - jedną z głównych przyczyn miażdżycy i zawału serca. Teraz okazuje się, że zbyt częste solenie potraw szkodzi również oczom. - Dwukrotnie zwiększa ono ryzyko zaćmy podtorebkowej - odmiany tej choroby powodującej największe zaburzenie ostrości widzenia - twierdzi dr Robert G. Cumming z...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 1989

Spis treści
Zamów abonament