Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Podziękujmy za Merci

22 grudnia 2001 | Ekonomia | PR

Żywność Czekolada z salmonellą

Podziękujmy za Merci

Niemiecki producent czekolady Storck wycofuje ze sprzedaży kilka tysięcy ton swych wyrobów, kilka milionów tabliczek jednej z najbardziej popularnych czekoladek Merci, w związku z obawami, że może być skażona salmonellą.

W tym tygodniu stwierdzono przypadek zachorowania na tę chorobę po spożyciu czekolady wyprodukowanej przez firmę Wiha GmbH pracującą dla Storcka (wraz z firmą Merci GmbH). Władze oceniają, że 270 osób mogło zarazić się salmonellą. Eksperci nie wykluczyli możliwości zatrucia pewnej ilości produkcji Merci, więc część jest wycofywana zapobiegawczo z obrotu. - To gorzka decyzja, ale ochrona konsumentów jest ważniejsza od naszych interesów - stwierdził rzecznik, Bernd R?ssler. Operacja dotyczy czekolady Merci Vielfalt i Merci z terminem przydatności do 1 kwietnia albo do 1 maja 2002 r., Chateau, Choceur, van Bolten Nussbeisser i Riquest Nussknacker. (Reuters) P.R.

Brak okładki

Wydanie: 2502

Spis treści
Zamów abonament