Ludzie i Gospodarka
- Zakłady Mięsne Morliny: Niespełnione marzenia o konsolidacji
- Pracownicy byłej Fabryki Żelatyny SA utworzyli spółkę, chcą utrzymać się na rynku i dorównać europejskim standardom
- Pomorskie gminy mają w Brukseli swojego przedstawiciela Niespełnione marzenia o konsolidacji
LIDIA OKTABA
Zakłady Mięsne Morliny, większościowy właściciel podobnych zakładów z Ostrołęki, nie znalazły dotychczas dla tej firmy inwestora strategicznego. Teraz Przemysława Chabowskiego, prezesa Morlin, i Marka Młynarczyka, prezesa Ostrołęki, czekają poważne trudności i możliwe zwolnienia nawet większości z ponadsiedmiusetosobowej załogi Zakładów Mięsnych Ostrołęka. O losach ZM Ostrołęka zadecyduje nadzwyczajne walne zgromadzenie akcjonariuszy, zwołane na 1 marca tego roku.
W styczniu 2002 roku Morliny SA, jeden z liderów polskiego rynku przetwórstwa mięsa, zmieniły strategię wobec ZM Ostrołęka, w których mają 76 proc. kapitału (10 proc. należy do skarbu państwa, a 14 proc. - do pracowników i dostawców spółki). Morliny dotychczas w znaczącym wymiarze finansowały działalność Ostrołęki, a ich zlecenia zapewniały 80 proc. produkcji spółki zależnej. Ale dłużej nie mogą już tego robić.
- Od 1 marca tego roku zatrzymujemy produkcję wyrobów
...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta