Sejmowa Komisja Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej:
Sejmowa Komisja Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej:
Na posiedzeniu 22 bm. posłowie sejmowej Komisji Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej rozpatrzyli informację na temat kształtowania się cen na środki do produkcji rolnej oraz cen artykułów spożywczych. Z przedstawionej posłom informacji wynikało, że od dwóch lat trwa proces tanienia żywności nie tylko w stosunku do cen innych produktów i usług, lecz także w stosunku do dochodów ludności.
W ubiegłym roku proces ten nawet się jeszcze pogłębił. Żywność zdrożała o 3, 3 punktu procentowego mniej niż towary nieżywnościowe i 6, 4 punktu proc. mniej niż usługi. W I półroczu ub. r. wskaźniki wzrostu cen żywności były ponad dwukrotnie niższe od wskaźnika inflacji! W szybszym tempie żywność drożała dopiero w II półroczu, kiedy to już zaznaczyły się skutki suszy oraz dał się zauważyć wpływ wprowadzenia w końcu czerwca opłat wyrównawczych. W drugiej połowie roku tempo wzrostu cen żywności było wyższe od tempa inflacji. Szczególnie wzrosły...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta