Sztuka nakrywania stołu
Stół może być prawdziwym dziełem sztuki, a jego dekoracja - artystycznym wyzwaniem.
TEKST: HANNA OSIECKA-SAMSONOWICZ
ZDJĘCIA: SERWIS BO CONCEPT
W starożytnym Rzymie udekorowani wieńcami z kwiatów goście ucztowali, leżąc na sofach ustawionych wokół stołu. Najważniejsza była liczba potraw, świadcząca o zamożności domu. Na stołach pojawiały się jedynie puchary do wina i półmiski, z których brano, pokrojone przez służbę, jadło. Jedynie do dań płynnych używano łyżek.
Kultura dworska średniowiecznej Europy zmieniła biesiadne obyczaje. Uczty celebrowano przy stole, na którym pojawiały się coraz kosztowniejsze srebrne i złote naczynia oraz sztućce. W czasach renesansu stół biesiadny stał się prawdziwym dziełem sztuki. Talerze, dzbany,...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta