Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Odchudzanie żywności

02 czerwca 1993 | Nauka i Technika | TB

Odchudzanie żywności

Produkty o niskiej zawartości tłuszczu, cukru i kalorii są wciąż we Francji w modzie. Ich " odchudzanie" zaczęło się na początku lat 60. od odtłuszczania mleka. W 1990 roku firmie Lactel udało się udoskonalić ten proces: usunięto z mleka dodatkowo 25 proc. kalorii i część węglowodanów. Różne chude przetwory mleczne np. jogurty są obecnie produkowane z mleka odtłuszczonego, a dla utrzymania odpowiedniego poziomu białka dodaje się beztłuszczowe mleko w proszku. Sery uważa się za chude, jeżeli zawierają poniżej 30 proc. substancji tłuszczowych.

Całkowicie pozbawione tłuszczu mogą być jedynie świeże sery twarogowe. Stosuje się różne metody odtłuszczania np. metodę ultrafiltracji stycznej, która umożliwia bardzo dokładne oddzielenie tłuszczu i białek. Produkcja serów bez cholesterolu jest jeszcze na początkowym etapie, ale udało się już opracować dwie metody -- zastępowania mlecznego tłuszczu roślinnym i usuwania...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 50

Spis treści
Zamów abonament