Śmietanka dla zachodnich koncernów
Przemysł spożywczy i rynek żywności po przystąpieniu do Unii Europejskiej
Śmietanka dla zachodnich koncernów
Na akcesji do Unii Europejskiej zyskają przetwórcy mięsa. Rynek wieprzowiny i drobiu będzie ustabilizowany (obecnie jest mocno rozchwiany, z dużą nadprodukcją), co umożliwi planowanie w dalszej perspektywie i znaczącą poprawę rentowności produkcji.
(C) ADAM KARDASZ
WYKRESY
Handel zagraniczny żywnością
Handel zagraniczny produktami przemysłu spożywczego
Stan inwestycji zagranicznych
Przemysł spożywczy w krajach UE i innych krajach europejskich w 2001 r.
Indeksy cen żywności w Polsce i w Niemczech
LIDIA OKTABA, JĘDRZEJ BIELECKI
Przemysł spożywczy czekają poważne wstrząsy. Otwarta konkurencja ze strony unijnych potentatów, nowe zasady importu surowców z państw spoza Wspólnoty, surowe normy sanitarne, zwyżka cen cukru, mleka i niektórych innych kluczowych komponentów - członkostwo w Unii oznacza dla tego sektora rewolucję.
Polscy konsumenci mogą zacierać ręce. Od 1 maja znikną cła na import produktów rolnych i żywności z krajów "15". Polska będzie musiała także przyjąć unijną, zewnętrzną taryfę celną. Oznacza to istotny...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta