Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Jak się rozgościć na europejskich stołach

16 lutego 2004 | Polska-Unia Europejska | ES
źródło: Nieznane

Eksport żywności Dominują owoce i warzywa oraz ich przetwory

Jak się rozgościć na europejskich stołach

Po wejściu Polski do Unii nasz handel owocami i warzywami z krajami tego ugrupowania zostanie zliberalizowany

FPT. GRZEGORZ HAWAŁEJ

EDMUND SZOT

W eksporcie polskiej żywności największy udział mają owoce i warzywa oraz ich przetwory. W ubiegłym roku było to 28 proc. Udział drugiej w kolejności branży mięsnej (zwierzęta żywe, mięso i przetwory) był aż o 10 punktów procentowych mniejszy (18 proc.).

Po wejściu Polski do Unii Europejskiej przed branżą owocowo-warzywną otworzą się jeszcze większe możliwości. Pod warunkiem, że produkcja owoców i warzyw w Polsce osiągnie standardy Unii Europejskiej. Tyczy to nie tylko jakości produkcji, ale i należytego postrzegania interesów plantatorów.

Jak to wygląda w świetle liczb

Eksport owoców i warzyw na wspólny europejski rynek jest największą szansą polskiego rolnictwa, niezależnie od tego, że globalnie, tzn. licząc także inne rynki, eksport owoców i przetworów z Polski jest mniejszy niż ich import. Na dużą wartość tego importu składa się przede wszystkim zakup owoców cytrusowych, a także import bananów, winogron, brzoskwiń, kiwi, arbuzów oraz jabłek i gruszek.

W przypadku Unii...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 3153

Spis treści
Zamów abonament