Jak się rozgościć na europejskich stołach
Jak się rozgościć na europejskich stołach
Po wejściu Polski do Unii nasz handel owocami i warzywami z krajami tego ugrupowania zostanie zliberalizowany
FPT. GRZEGORZ HAWAŁEJ
EDMUND SZOT
W eksporcie polskiej żywności największy udział mają owoce i warzywa oraz ich przetwory. W ubiegłym roku było to 28 proc. Udział drugiej w kolejności branży mięsnej (zwierzęta żywe, mięso i przetwory) był aż o 10 punktów procentowych mniejszy (18 proc.).
Po wejściu Polski do Unii Europejskiej przed branżą owocowo-warzywną otworzą się jeszcze większe możliwości. Pod warunkiem, że produkcja owoców i warzyw w Polsce osiągnie standardy Unii Europejskiej. Tyczy to nie tylko jakości produkcji, ale i należytego postrzegania interesów plantatorów.
Jak to wygląda w świetle liczb
Eksport owoców i warzyw na wspólny europejski rynek jest największą szansą polskiego rolnictwa, niezależnie od tego, że globalnie, tzn. licząc także inne rynki, eksport owoców i przetworów z Polski jest mniejszy niż ich import. Na dużą wartość tego importu składa się przede wszystkim zakup owoców cytrusowych, a także import bananów, winogron, brzoskwiń, kiwi, arbuzów oraz jabłek i gruszek.
W przypadku Unii...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta