Stolnica
- Nowe miejsce: Ginger
- Złoto z Brolio
- Smaczne, bo polskie
- Kwestionariusz kulinarny: Ryszard Majewski, szef kuchni w restauracji Blue Cactus
NOWE MIEJSCE: GINGER
Imbirowo i kolorowo
Panuje tu klimat idealny na długie jesienne i zimowe wieczory wśród przyjaciół
(c) ANDRZEJ WIKTOR
Ginger to po angielsku imbir. Imbir to ładne słowo. Dlaczego jednak nowa restauracja przy Nowym Świecie, serwująca dania kuchni tajskiej i międzynarodowej, nazywa się Ginger? Wnętrze zachwyca dopracowaną koncepcją estetyczną, która nie onieśmiela jednak zbytnim wysmakowaniem, ale zaprasza do nasycenia wzroku przyjemnymi i ciepłymi zestawieniami barw. Na podłodze ścieżki z kamyków zatopionych w masie żywicznej oraz smugi fluorescencyjnego błękitu wkomponowane w parkiet z egzotycznego drewna. Najpiękniejsze są tu lampy - stojąca z pióropuszem gałązek, które rzucają na ściany zagadkowe cienie, wiszące w rytmicznym powtórzeniu proste lampy z bambusa i płótna, kolorowe lampki nad barem, wiklinowe kinkiety. Podobała mi się także tapicerka w kolorze banana i pistacji na tle ścian o zgaszonych barwach ciemnego beżu i seledynu. .
Ta przemyślana malarska kompozycja, a także ceny i dobór dań w karcie, stoją w opozycji...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta