Towar spisany na straty
Ich przyczyny są uzależnione od rodzaju towaru i mogą być wynikiem rozmrażania, wysychania, rozlewania, wyciekania (podczas transportu, przeładunku czy też w trakcie przechowywania). Towar może też stracić przydatność z powodu przeterminowania. Przy pewnych rodzajach działalności (np. usługi gastronomiczne) tego typu straty są wręcz nieuniknione. Organy podatkowe nie zawsze zdają sobie z tego sprawę, ale, jak stwierdził Naczelny Sąd Administracyjny w wyroku z 6 lutego 1997 r. (SA/Łd 141/96), "przyjęcie, że przy prowadzeniu przez skarżącego i jego wspólniczkę działalności polegającej na handlu artykułami spożywczymi, w tym w znacznej części lodami i mrożonkami, nie powstają żadne ubytki naturalne, a tym samym przyjęcie, że wszystkie zakupione towary zostały sprzedane jako pełnowartościowe, jest sprzeczne z doświadczeniem życiowym".
INNA KATEGORIA KOSZTUJeżeli więc kupiliśmy towary w celu...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta