Oszukać Pana Boga
Podróże kulinarne
Oszukać Pana Boga
Mój przyjaciel G. z apetytem pałaszował domowej roboty szynkę, ciemnowinnego koloru, przygotowaną domowym sposobem. Upeklowana, wędzona w blaszanej beczce przez kilka dni, lecz nie gotowana, naśladowała szynkę westfalską czy parmeńską (prosciutto di Parma) . G. pochodził z asymilowanej z dawna rodziny żydowskiej. Jego pradziad walczył w oddziałach Berka Joselewicza, stryj brał udział w kampanii 1920 roku, kuzyn zginął w powstaniu. W spominał, iż...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta


![[?]](https://static.presspublica.pl/web/rp/img/cookies/Qmark.png)