Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Spis sekretów kulinarnych Stefana Swieżawskiego

01 sierpnia 2005 | Kultura | GS
źródło: Nieznane

RECENZJE Spis sekretów kulinarnych Stefana Swieżawskiego Znak. Kraków 2005

Prof. Stefan Swieżawski był autorem prac z historii filozofii, tym razem firmuje "Spis sekretów kulinarnych". To zbiór doświadczeń polskiej rodziny ziemiańskiej. Swieżawscy byli starym rodem, szanującym tradycje. Należało do nich prowadzenie zapisków dotyczących gospodarstwa i kuchni: receptur, porad, praktycznych sposobów, spisów potraw wydawanych na przyjęciach. Rozpoczęte w połowie XVIII wieku, a zakończone w roku 1930 zapiski ocalały w rękopisie mimo wielu dziejowych kataklizmów.

"Spis sekretów" jest raczej lekturą ukazującą kuchnię polskich ziemian niż typową książką kucharską. Pięknie i starannie wydany tom zawiera autobiograficzny esej profesora i wybór zdjęć z rodzinnego albumu.

Grzegorz Sowula
Brak okładki

Wydanie: 3599

Spis treści

Nauka i Technika

Zamów abonament