Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

GLUKOZA I LAKTOZA OKREŚLONE NA NOWO

20 listopada 2006 | Ekonomia | ŁI

CO PRZYGOTOWUJE UNIA EUROPEJSKA GLUKOZA I LAKTOZA OKREŚLONE NA NOWO

Rada UE wydała na początku listopada rozporządzenie nr 1667/2006, które dotyczy określenia pozycji glukozy i laktozy w ramach Wspólnej Taryfy Celnej. Rada postanowiła objąć jedną pozycją nomenklatury scalonej (nomenklatura towarów w UE stosowana na potrzeby celne oraz statystyczne) glukozę, syrop glukozowy oraz chemicznie czystą glukozę. To samo dotyczy także laktozy, syropu laktozowego oraz chemicznie czystej laktozy. Dotychczas czyste chemicznie laktoza i glukoza nie podlegały systemowi handlu z państwami trzecimi przewidzianymi w ramach wspólnej organizacji rynku. Podlegały systemowi należności celnych, którego oddziaływanie ekonomiczne jest znacząco różne i prowadziło do wypaczenia konkurencji. Rozporządzenie wchodzi w życie 1 grudnia 2006 r.

Więcej informacji w Dzienniku Urzędowym UE nr L 312 z 11 listopada 2006 roku, str. 1 - 3. http://www.eur-lex.europa.eu/

przygotował Łukasz Izakowski
Brak okładki

Wydanie: 3996

Spis treści
Zamów abonament