Zwiększać produkcję
Mazowieckie Zakłady Przemysłu Owocowo-Warzywnego Tarczyn sp. z o. o.
Zwiększać produkcję
Do końca 2000 r. inwestycje w Tarczynie mają wynieść co najmniej 25 mln zł. Dzięki nim firma planuje zwiększyć produkcję koncentratów owocowych o 50 proc. i soków o 120 proc.
Tarczyn jest największym w Polsce producentem koncentratu jabłkowego. Rocznie produkuje go 12-15 tys. ton. W 1994 r. na ok. 100 tys. ton wytworzonego w kraju koncentratu udział MZPOW wyniósł ok. 12 proc.
Koncentrat jabłkowy produkowano w podwarszawskim Tarczynie od chwili uruchomienia zakładu, z tym że początkowo w dużo mniejszych ilościach -- głównie jako półfabrykat do produkcji własnej. Firma posiadała wówczas trzy prasy i dwie stacje wyparne. -- Naszą mocną stroną była od początku bardzo dobra lokalizacja w największym zagłębiu sadowniczym, jakim są okolice Grójca (koncentruje się tu 27-35 proc. globalnej produkcji jabłek) , i jednocześnie blisko Warszawy -- mówi dyrektor ds. surowcowych, Jan Chojnacki. -- Na pewno ułatwiło to nam rozwój i wpłynęło na profil działalności.
Do połowy lat 70. produkcja koncentratów kształtowała się na poziomie 1000-1500 ton. Gdy jednak na świecie spożycie soków zaczęło gwałtownie rosnąć, dyrekcja firmy postanowiła nie tylko zwiększyć produkcję, ale i rozwinąć eksport. Na przełomie lat 1977 i...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta