Chroń regionalne przysmaki
Dlaczego to takie ważne? Bo po wpisaniu oznaczenia do jednego z rejestrów prowadzonych przez Komisję Europejską z zarejestrowanej nazwy mogą korzystać tylko ci, którzy produkują zgodnie z tradycyjną procedurą. To oznacza, że zarejestrowanie oznaczenia nie daje wyłączności na jego używanie.
Oznaczeń wpisanych do prowadzonego przez Komisję Europejską rejestru może używać każdy, kto produkuje zgodnie z tzw. specyfikacją.
Producenci mogą więc liczyć na to, że nikt nie będzie produkował pod tą nazwą tandety, a przynajmniej będzie go można za to ukarać. Jest to więc trochę inna sytuacja niż np. przy znakach towarowych, bowiem zastrzeżenie znaku daje wyłączność na opatrywanie nim określonych produktów jednemu tylko przedsiębiorcy. Rejestracja oznaczenia chroni także przed nieuprawnionym używaniem jego tłumaczeń.
PRZYKŁADŻaden polski producent nie może - o ile nie robi tego w zgodzie ze specyfikacją - oznaczyć: ¦ swojego sera jako Roquefort, bo taką nazwę zastrzegli już sobie producenci francuscy,...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta