Coraz drobniejszy
Rynek jaj i drobiu
Coraz drobniejszy
W pierwszym półroczu br. -- piszą autorzy raportu: "Rynek drobiu i jaj -- stan i perspektywy" -- produkcja drobiu w kraju była aż o 17 proc. niższa niż przed rokiem i wyniosła około 133 tys. ton. Przyczyną spadku produkcji mięsa drobiowego była niska jej opłacalność oraz rosnąca konkurencja importu. Nadal obniża się krajowa produkcja jaj spożywczych.
W tym roku -- jak się szacuje -- kupimy za granicą 50 tys. ton mięsa drobiowego oraz około 900 mln jaj. Import mięsa drobiowego będzie o 10 proc. mniejszy niż w ubiegłym roku, import jaj będzie o 6 proc. większy. Dzięki importowi, a także wykorzystaniu zgromadzonych wcześniej zapasów, spożycie mięsa...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta