Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Coraz drobniejszy

22 października 1993 | Ekonomia | ES

Rynek jaj i drobiu

Coraz drobniejszy

W pierwszym półroczu br. -- piszą autorzy raportu: "Rynek drobiu i jaj -- stan i perspektywy" -- produkcja drobiu w kraju była aż o 17 proc. niższa niż przed rokiem i wyniosła około 133 tys. ton. Przyczyną spadku produkcji mięsa drobiowego była niska jej opłacalność oraz rosnąca konkurencja importu. Nadal obniża się krajowa produkcja jaj spożywczych.

W tym roku -- jak się szacuje -- kupimy za granicą 50 tys. ton mięsa drobiowego oraz około 900 mln jaj. Import mięsa drobiowego będzie o 10 proc. mniejszy niż w ubiegłym roku, import jaj będzie o 6 proc. większy. Dzięki importowi, a także wykorzystaniu zgromadzonych wcześniej zapasów, spożycie mięsa...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 95

Spis treści
Zamów abonament