Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Jaka stawka VAT na gotowe posiłki

18 lutego 2011 | Prawo i praktyka | Adam Bartosiewicz

Dostosowanie ustawy o VAT do klasyfikacji statystycznych i zmiana stawek spowodowały, że pojawiły się wątpliwości co do tego, jak powinny być opodatkowane niektóre produkty spożywcze i gastronomiczne, w tym tzw. dania gotowe

Zgodnie z pozycją 28 załącznika nr 10 do ustawy o VAT stawką 5 proc. VAT są objęte „gotowe posiłki i dania, z wyłączeniem produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2 proc.” (mieszczące się w grupowaniu PKWiU 10.85.1).

Objaśnienia do PKWiU nie wyjaśniają, co należy rozumieć pod pojęciem dań gotowych. Wyróżniają one w każdym razie:

- gotowe posiłki i dania na bazie mięsa, podrobów lub krwi (PKWiU 10.85.11);

- gotowe posiłki i dania na bazie ryb, skorupiaków i mięczaków (PKWiU 10.85.12);

- gotowe posiłki i dania na bazie warzyw (PKWiU 10.85.13);

- gotowe posiłki i dania na bazie wyrobów mącznych (PKWiU 10.85.14);

- pozostałe gotowe posiłki i dania, włączając pizzę zamrożoną (PKWiU 10.85.19).

Wydaje się, że pod pojęciem dania gotowego należy rozumieć taki produkt, który może stanowić samodzielną pozycję menu, czy też samodzielny posiłek, i który zasadniczo jest zdatny do spożycia w jego aktualnym stanie bądź po obróbce termicznej.

5 proc. tylko do dostaw

Pojawia się tu pytanie o sposób...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8856

Spis treści
Zamów abonament