Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Jaja na wyrost

16 kwietnia 2011 | Styl życia | Monika Janusz-Lorkowska
autor zdjęcia: Bartosz Siedlik
źródło: Fotorzepa
autor zdjęcia: Dariusz Majgier
źródło: Fotorzepa

Ile jest czekolady w czekoladowym zajączku, masła w maśle i prawdy na etykietach, sprawdzał UOKiK

„Warunki niezbędne, by wyrobić prawdziwą staropolską babę: trzeba mieć mąkę, wodę, mleko, kopę jaj i dwie czyste dziewki kuchenne". I tu uwaga: producent może sprzedawać nam babkę, afiszując się taką recepturą, o ile udowodni, że receptura jest prawdziwa i faktycznie staropolska, ma do niej prawa i wypieka ściśle według tego przepisu. Jeśli nie – to masz babo placek!

Konserwanty Sapiehy

Producencka licentia poetica oszukuje nas i możemy poskarżyć się na to do Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Z tego powodu na wielkanocnym stole nie zobaczymy niektórych rarytasów znanej ze staropolskich specjałów marki Kredens Krakowski. Producent nie umiał udowodnić inspektorom Inspekcji Handlowej, skąd wytrzasnął przepis na pasztet hrabiny Potockiej. Wymyślone arystokratyczne korzenie mają również szyneczki arcyksięcia Ferdynanda. Nie udowodniono, że przepisy na nie pochodzą z dawnych lat.

Kontrolerów oburzył też inny fakt. Strona internetowa www.krakowskikredens.pl informuje, że „wędliny według przepisów pana Chachlowskiego nie zawierają konserwantów". Tymczasem wykazy składników na etykietach tych wędlin zawierały syntetyczne substancje dodatkowe, takie jak konserwujący azotyn sodu (w przypadku parówek kawalerskich i...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8905

Spis treści

Styl życia

Zamów abonament