Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Dość dużo, ale jeszcze nie to

25 listopada 1996 | Ekonomia | ES

Spożycie żywności w Polsce

Dość dużo, ale jeszcze nie to

Na statystycznego mieszkańca naszego globu przypada obecnie 2700 kcal dziennie, tj. o 400 kcal więcej niż 30 lat temu. Ale taka jest średnia. W Europie Zachodniej na jedną osobę przypada dziennie 3500 kcal, w Ameryce Północnej 3600, a w Afryce subsaharyjskiej mniej niż 2100 kcal -- twierdzi doc. Bożena Gulbicka, prof. w Instytucie Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej ("Spożycie żywności w Polsce w latach 1988-1995") . Na tym tle Polak z dzienną racją na poziomie około 3300 kcal mógłby się uważać za odżywionego raczej dobrze, gdyby nie to, że jego posiłki nie są należycie zbilansowane. Mianowicie je on za dużo tłuszczu, a za mało białka, zwłaszcza roślinnego, zaniedbuje picie mleka (najważniejszy dostarczyciel wapnia) , je za mało ryb, ciągle za mało spożywa mięsa drobiowego, za mało jest w jego diecie owoców i...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 921

Spis treści
Zamów abonament