Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Więcej warzyw, mniej chipsów i coli w szkole

10 października 2012 | Prawo | Michał Cyrankiewicz

PSL chce wprowadzić zakaz reklamy, sprzedawania i podawania 
w szkolnych sklepikach i stołówkach fastfoodowych posiłków

Nie wolno sprzedawać  niezdrowej żywności w szkołach w Kanadzie, na Łotwie, we Francji oraz w Anglii. Ponadto w Irlandii, Szwecji i Norwegii. Wprowadzono tam także zakazy reklamy za słonej, tłustej czy zbyt słodkiej żywności i napojów gazowanych oferowanych dzieciom i młodzieży.

Hamburger z frytkami

Polskie Stronnictwo Ludowe chce, aby takie regulacje obowiązywały w Polsce.

Do marszałka Sejmu trafił właśnie projekt nowelizacji ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Ma on rozwiązać problem niezdrowej żywności w szkołach.

– Co do zasady cała żywność dostępna na rynku jest zdrowa – mówi Jan Bondar, rzecznik prasowy...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 9357

Wydanie: 9357

Spis treści
Zamów abonament