Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Jogurty i sery na zapalenie jelit

09 listopada 2012 | Nauka | Krzysztof Kowalski

Zdrowie. Zmodyfikowane genetycznie bakterie zdolne do zapobiegania stanom zapalnym jelit stworzyli naukowcy francuscy.

Taką cechę bakterii pospolicie występujących w produktach mlecznych udało się uzyskać, wprowadzając do nich ludzkie białko o nazwie elafina. Zabieg ten zastosowano na bakteriach Lactococcus lactis oraz Lactobacillus casei. Zespołem kierowała prof. Nathalie Vergnolle z Centrum fizjopatologii Uniwersytetu w Tuluzie. W skład zespołu wchodzili naukowcy z Instytutu Pasteura oraz  Instytutu Micalis. Wiadomość o tym zamieszcza „Science...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 9382

Wydanie: 9382

Spis treści
Zamów abonament