Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Czasy kultu kuchennego

23 kwietnia 2013 | Kultura | Jacek Cieślak
„Notatki z kuchni” z Schaubuehne w Berlinie. Vinci liczy się dziś jako autor książki kucharskiej
źródło: Gianmarco Bresadola
„Notatki z kuchni” z Schaubuehne w Berlinie. Vinci liczy się dziś jako autor książki kucharskiej

Niemiecki teatr, mocno obecny na szczecińskim „Kontrapunkcie", obnaża pułapki konsumpcjonizmu.

Szczeciński festiwal małych form teatralnych włącza do konkursu również spektakle z pobliskiego Berlina. Tak jak w kościołach powstają restauracje, tak niemiecka dramaturgia pokazuje różne formy społeczeństwa konsumpcyjnego – w obyczajach, relacjach rodzinnych i życiu intymnym.

W „Notatkach z kuchni" Rodrigo Garcia przewrotnie odwrócił tradycyjny porządek rzeczy: w spektaklu wyreżyserowanym przez Patricka Wengenrotha wedle zasady „przez żołądek do serca" – nie kobieta podbija mężczyznę, lecz mężczyzna kobietę. A konkretnie dwóch mężczyzn: ojciec i syn. Przedstawienie czerpie z formy stand up comedy, której bohaterowie muszą się wdzięczyć do widzów i przebić talentem konkurentów z estrady. Ale najważniejsze jest to, że autorzy biorą pod lupę cały zestaw współczesnych trendów i zachowań związanych z kulinariami i gotowaniem. W czasach, gdy większość konsumencko nastawionej ludzkości spędza wolny czas w galeriach, lecz nie malarstwa, tylko handlowych,...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 9519

Spis treści
Zamów abonament