Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Herbata z serem podbija serca i portale

25 maja 2018 | Dodatki Jednodniowe
źródło: materiały prasowe

rozmowa | Patryk Płuciennik, ekspert, smakosz Kukichy, Matchy 
i Yerba Mate z Czajnikowy.pl.

Jaka jest historia herbaty i jak dotarła ona do Polski?

Patryk Płuciennik: Herbata wywodzi się z Azji, gdzie jako zioło stopniowo zyskała popularność dzięki właściwościom zdrowotnym i pobudzającym. Wokół herbaty przez lata wyrosła kultura jej picia na wiele różnych sposobów, które następnie wyewoluowały w ceremonie pełne artystycznej ceramiki. W Europie, w czasach kolonialnych, zadomowiła się początkowo jako napój bardzo modny i luksusowy, stopniowo docierając do niższych sfer. Kulturę picia herbaty w Polsce zapoczątkowała królowa Ludwika Maria, która otrzymała ją z Francji. Szlachta była jednak sceptycznie nastawiona do zamorskiego zioła i przez wiele lat herbata musiała torować sobie drogę do naszych domów przez apteczne półki.

Jaki smak powinna mieć herbata?

Zielona powinna mieć - jak piszą anglojęzyczni herbaciarze - green taste (zielony smak). To znaczy przypominający: świeżo ściętą trawę, siano, słomę, kapustę, koper, szparagi, czy szpinak. Smak herbaty zależy od sposobu jej przetwarzania i może bardzo się różnić, jednak wysokiej jakości zieloną herbatę charakteryzuje słodycz. Czarna, w zależności od plantacji, może zaskoczyć nas aromatem kwiatów, wiosenną łąką, ale z drugiej strony dymnością i ogniskiem, smakiem czekolady i orzechów. Czerwona to ziemisty ciężki smak, często kojarzony z...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 11060

Wydanie: 11060

Spis treści

Publicystyka, Opinie

Monitor wolniej przedsiębiorczości

Zamów abonament