Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Lukrecja Borgia w polskiej kuchni

05 czerwca 1999 | Nauka i Technika | KF

CHEMIA

Dioksyny są obecne w produktach spożywczych głównie pochodzenia zwierzęcego, zwłaszcza zawierających tłuszcz

Lukrecja Borgia w polskiej kuchni

KRYSTYNA FOROWICZ

Mleko, ser, jogurt, po które najczęściej sięgamy na śniadanie, mogą zawierać rakotwórcze dioksyny, jeśli krowy wypasane były na skażonych terenach. Rozejrzyj się, gdzie mieszkasz, jeśli w pobliżu spalarni odpadów, wysypiska śmieci, huty złomu, elektrowni spalającej węgiel -- to jest prawie pewne, że narażony jesteś na kontakt z najgroźniejszą trucizną z grupy dioksyn -- TCDD.

Dioksyny to zbiorcza nazwa dla ponad 200 związków chemicznych z grupy chlorowanych węglowodorów. TCDD zalicza się do najgroźniejszych substancji skażających środowisko, jest uznana za supertruciznę. Jedna milionowa część grama TCDD zabija już świnkę morską.

Na Zachodzie produkty spożywcze są badane na obecność dioksyn. W Polsce od lat brakuje laboratoriów, sprzętu i. .. dbałości o zdrowie konsumenta -- twierdzi dr Zbigniew Hałat, prezes Stowarzyszenia Ochrony Zdrowia Konsumentów.

Dioksyny są obecne w produktach spożywczych głównie pochodzenia zwierzęcego, zwłaszcza zawierających tłuszcz, w tym głównie w mleku krowim i produktach mleczarskich. Słabo rozpuszczalne w wodzie pojawiają się w osadach dennych, skąd z mięsem ryb...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 1715

Spis treści
Zamów abonament