Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE
POPRZEDNI ARTYKUŁ Z WYDANIA NASTĘPNY ARTYKUŁ Z WYDANIA

Żywność musi być zdrowa

05 czerwca 1999 | Publicystyka, Opinie | ES

KOMENTARZE

Żywność musi być zdrowa

Kolejność jest taka: najpierw dostatek żywności, potem jej jakość. Nie odbywa się to bezboleśnie. Jak pokazały ostatnie przypadki z paszą dla drobiu (i innych zwierząt) zawierającą rakotwórcze dioksyny, a także wcześniejsze, jeszcze większe problemy z chorobą tzw. szalonych krów, produkowanie zdrowej żywności nie jest sprawą prostą. Zwłaszcza tam, gdzie w dążeniu do maksymalizacji zysku producenci starają się wykorzystać wszystkie możliwe źródła białka, byle tylko obniżyć koszty produkcji i uczynić ją bardziej konkurencyjną. To dlatego właśnie bydło żywiono mączką z kości chorych zwierząt i nie co innego było przyczyną wykorzystywania przy produkcji pasz zużytego oleju, używanego wcześniej do smażenia frytek. Zysk z takich praktyk...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
POPRZEDNI ARTYKUŁ Z WYDANIA NASTĘPNY ARTYKUŁ Z WYDANIA
Brak okładki

Wydanie: 1715

Spis treści
Zamów abonament