Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Francuski styl i szyk; Stolnica

05 marca 2004 | Warszawski Informator Rzeczpospolitej | MK
źródło: Nieznane

STOLNICA

Polecamy akcje kulinarne

Gdzie jadają radni

Smaczna książka

NOWE MIEJSCE: STANISLAS

Francuski styl i szyk

Monika Kucia

Zmieniło się tu wszystko: wystrój, menu i szef kuchni. Brasserie Stanislas w hotelu Mercure stało się przytulniejsze, unowocześniono tu kartę dań, w dodatku do każdej potrawy polecany jest teraz określony gatunek wina. Dekoracja inspirowana jest muzyką i instrumentami. Motywy muzyczne występują przede wszystkim na zdjęciach i obrazach, ale także np. na lampach. Wnętrze utrzymane jest w beżach, brązach i stonowanej żółci i bieli. Autorem projektu jest Francuz Frederic Yzerman - cała dekoracja przyjechała z Francji. Stroje kelnerów i kelnerek projektowała młoda polska projektantka Julia Kwaszkiewicz, która w 2001 roku zdobyła Trofeum Elle, nagrodę dla najlepszej projektantki mody. Nowym szefem kuchni jest znany kucharz Wojciech Pasikowski (wcześniej związany z Holiday Inn).

To on wraz z Veronique Delattre, dyrektorem ds. gastronomii w hotelu, są autorami nowej karty i osobnej wkładki "specjalności miesiąca", która będzie regularnie zmieniana. - Chcemy, by Stanislas stał się osobną restauracją niełączoną bezpośrednio z hotelem. Dlatego wejście tutaj jest także od ulicy. Zapraszamy gości z miasta, nie tylko naszych hotelowych - mówi...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 3169

Spis treści
Zamów abonament