Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Kreplach, czyli pierogi

22 lipca 2008 | Żydzi polscy | Piotr Bikont
źródło: Rzeczpospolita

Żydowska kuchnia adaptowała wszelkie odmiany pierogów jadanych w Polsce i na Rusi, pominąwszy, rzecz jasna, te, których nadzienie jest sprzeczne z zasadami koszerności. Wypracowała jednak także własne, bardzo oryginalne przepisy.

Moją uwagę przyciągnęły zwłaszcza kreplach (jak mówi się w jidysz na wszystkie pierogi) o trójkątnym kształcie. Przy czym te trójkąty mogą być lepione na dwa różne sposoby, bez względu na farsz. Pierwsza metoda to wycinanie z ciasta kwadratów i składanie ich na pół. Inna szkoła preferuje wycinanie z ciasta kółek i podnoszenie ciasta z trzech stron tak, aby zlepić je w jednym...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8071

Spis treści
Zamów abonament