Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Więcej piwa, gdy głośno gra muzyka

22 lipca 2008 | Nauka | Aleksandra Stanisławska reuters

Psycholodzy z Université de Bretagne-Sud spędzili trzy sobotnie wieczory w dwóch barach w południowej Francji, obserwując 40 mężczyzn w wieku 18 – 25 lat pijących piwo.

Okazało się, że poziom hałasu w lokalu może znacząco zwiększyć spożycie alkoholu. Kierujący badaniami dr Nicolas Guéguen opublikował te wnioski w piśmie „Alcoholism: Clinical & Experimental Research”. Jego poprzednie doświadczenia dowiodły, że szybka muzyka zwiększa tempo picia.

We współpracy z obsługą barów badacze zwiększali i zmniejszali głośność odtwarzanej muzyki – od standardowych 72 decybeli do 88 decybeli (taki hałas panuje na ruchliwej ulicy). Okazało się, że przy głośniejszym podkładzie zwiększało się tempo picia: piwo o objętości 0,25 l znikało w czasie niecałych 12 minut, podczas gdy przy cichszej muzyce zajmuje to prawie 15 minut. Liczba opróżnionych kufli wzrosła w związku z tym z 2,6 do 3,4.

Naukowcy tłumaczą to zjawisko tym, iż w hałasie trudno rozmawiać, więc ludzie skupiają się na piciu.

Brak okładki

Wydanie: 8071

Spis treści
Zamów abonament