Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Kiełbasa bez mięsa

12 marca 2009 | Polska Piłsudskiego | Piotr Bikont

Bogactwo kresowych potraw z ziemniaków jest niezmierzone. Zaryzykowałbym nawet stwierdzenie, że te boliwijskie bulwy nigdzie na świecie nie były lepiej, smakowiciej, ciekawiej wykorzystywane, niż w kuchni Kresów Rzplitej, i w żadnym regionie, nawet w kraju Wielkopolskiej pyry, ich lista nie jest równie długa.

Kolejną arcyatrakcją tej kuchni jest kartoflana kiszka. Cóż za pomysł na potrawę, jakże przewrotny – taka antykiełbasa! Wygląda całkiem jak kiełbasa, na wierzchu owszem, osłonka z jelita, za to w środku zamiast mięsa – ziemniaki (jarską to jej wszelako nie czyni, no bo to jelito, a i skwarki powinny być obecne).

Poniższy przepis na kiszkę jest bardzo klasyczny, popularny zwłaszcza na wsiach, i to nie tylko na Litwie i Podlasiu. Druga dzisiejsza receptura to już przysmak nieco mniej znany. Można rzec, że to bogata wersja babki ziemniaczanej, którą przedstawiałem przed tygodniem. Mięso kaczki można zastąpić innym, taki kugelis będzie niemniej pyszny (choć zawsze trochę inny) z gęsiną czy baraniną (wtedy...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8265

Spis treści
Zamów abonament