Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Placki z pikantnym nadzieniem

02 kwietnia 2009 | Polska Piłsudskiego | Piotr Bikont
Kulebiak litewski
źródło: stockfood
Kulebiak litewski

Kuchnia kresowa

Na kresowym stole wielkanocnym, jak na każde święta, nie mogło zabraknąć kulebiaka. Jest to duży, pieczony pieróg z ciasta drożdżowego. Nadzienia do kulebiaków bywają różne, jarskie i mięsne, ale nigdy nie są słodkie. Najbardziej klasyczny farsz robi się z białej kapusty i jajek na twardo.

Wydawałoby się, że potrawa ta przyszła do Rzeczypospolitej ze wschodu, jako że wzmianki o pierwszych kulebiakach znaleziono w opisach kuchni staroruskiej XVII wieku (farsze robiono głównie z kapusty, kaszy gryczanej, grzybów, suszonej lub gotowanej ryby). Jednak etymologia nazwy tego wypieku sugeruje odwrotnie – kierunek zachodni; językoznawcy wywodzą ją od niemieckiego Kohlgebäck, co oznacza zapiekaną (w cieście) kapustę. Tak czy owak, w Polsce...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8283

Spis treści
Zamów abonament