Coraz większe spożycie, obroty i inwestycje
Branża drobiarska konsoliduje się
Coraz większe spożycie, obroty i inwestycje
Produkujemy i jemy coraz więcej mięsa białego i tendencja ta ma się utrzymać co najmniej przez najbliższe 5 lat. To powoduje, że w tym segmencie jest coraz większa konkurencja, gdyż firmy walczą o klientów i zwiększenie udziałów w rynku. Konkurują między sobą 3 największe zakłady: Drobex-Heintz, Indykpol SA i Drosed SA, który po ubiegłorocznym zakupie zakładu w Toruniu ma największe moce przerobowe w branży. Jego kierownictwo nie ukrywa, że zamiast trzeciego chce mieć pierwsze miejsce w grupie, co oznacza 20-25-proc. udział w rynku drobiowym. Na razie nie jest planowany zakup nowego przedsiębiorstwa, ale nie jest to wykluczone. Ma też bazę surowcową, dostarczającą mu ok. 70 proc. surowca do produkcji, a Drosed będzie ją tworzył. O swoje udziały walczą Animex SA i Pekpol SA, a niektóre spółki giełdowe przetwarzające mięso czerwone myślą o kupnie udziałów w firmach drobiarskich. Zdaniem analityków, w br. należy spodziewać się dalszej konsolidacji przedsiębiorstw sektora drobiowego, ponieważ mniejsze firmy, mające wyższe koszty produkcji, nie podołają konkurencji.
Firmy drobiarskie rentowniejsze niż mięsne
Sytuacja w sektorze drobiowym jest lepsza niż w całym przemyśle mięsnym. Rentowność, chociaż ciągle niska, poprawia się. Według Instytutu...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta


![[?]](https://static.presspublica.pl/web/rp/img/cookies/Qmark.png)