Czosnek i cebula przeciwko rakowi
Warzyw jemy dużo, ale mało przetwarzamy
Czosnek i cebula przeciwko rakowi
W produkcji warzyw Polska zajmuje trzecie miejsce w Europie (po Włoszech i Hiszpanii) , a w spożyciu warzyw plasuje się na miejscu czwartym (za Hiszpanią, Włochami i Grecją a przed Belgią, Holandią, Niemcami, Wielką Brytanią itd. ). Spożycie warzyw wynosi u nas ponad 120 kg na osobę rocznie i nadal wykazuje lekką tendencję wzrostową.
Jemy jednak głównie warzywa świeże oraz z przechowania, często w bardzo prymitywnych warunkach (kopce) . Pod względem spożycia przetworów zwarzyw, które w Polsce wynosi zaledwie 8 kg na osobę rocznie, znajdujemy się w końcówce tabeli krajów europejskich. Bardzo niska jest unas także konsumpcja mrożonek warzywnych -- zaledwie 1 kg na osobę rocznie.
Ubogi asortyment, za mało przetworów
Chociaż według GUS spożycie warzyw w...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta