U producentów lepiej niż w handlu
PIH
Jakość mleka, napojów bezalkoholowych
U producentów lepiej niż w handlu
W tym roku Państwowa Inspekcja Handlowa powtórzyła przeprowadzoną w ubiegłym roku kontrolę wyrobów mlecznych. Badano zarówno jakość produktów, jak i prawidłowość oznakowania na opakowaniach. Interesowano się ponadto, czy wyroby te mają niezbędne atesty i zezwolenia.
W 1996 r. złą jakość, niezgodną z normą, ujawniono w ponad 23 proc. badanych wyrobów mlecznych, a co trzeci produkt był źle oznakowany. Najgorzej w ocenie PIH wypadły wtedy sery twarogowe i sery dojrzewające (odsetek wyrobów z wadami wyniósł ok. 33 proc. ), a także masło. Dlatego podczas tegorocznej kontroli szczególną uwagę zwrócono właśnie na te towary. Wymagania jakościowe dla tych grup produktów określają Polskie Normy, wprowadzone przez ministra rolnictwa i gospodarki żywnościowej do obowiązkowego stosowania. Kontroli dokonano w 95 zakładach produkcyjnych, 104 hurtowniach i 14 dużych obiektach handlowych w 26...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta