Czy należy bezwzględnie unikać produktów wysokoprzetworzonych
Choć podstawą diety powinny być produkty nieprzetworzone, to wśród żywności przetworzonej również można znaleźć produkty bogate w składniki odżywcze.
Od lat pokutuje przekonanie, że im bardziej przetworzona jest żywność, tym bardziej szkodzi zdrowiu. Kolejne badania wykazały związek między jej spożyciem a wzrostem ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2, choroby serca, demencję, nowotwory, otyłość oraz depresję, a także możliwością przedwczesnej śmierci. Zgodnie z definicją Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) żywność ultraprzetworzona zawiera składniki, których „nigdy lub rzadko używa się w kuchni, lub klasę dodatków, których zadaniem jest uczynienie produktu końcowego smaczniejszym lub bardziej atrakcyjnym”. Wśród nich znajdują się m.in. konserwanty, emulgatory, sztuczne barwniki czy aromaty.
Roślinny stek zdrowszy
Wielu ekspertów od lat przekonuje o konieczności całkowitej eliminacji żywności przetworzonej z diety oraz umieszczania na opakowaniach produktów dodatkowych informacji dla konsumentów, aby upewnić się, że mają świadomość stopnia przetworzenia produktu, który zamierzają kupić.
Produkcja żywności wysokoprzetworzonej ma też ogromny wpływ na środowisko. Opublikowane niedawno na łamach czasopisma „Nature Sustainability” badanie wykazało, że energochłonne procesy produkcyjne i długi łańcuch dostaw generują znaczne ilości gazów cieplarnianych. Wśród produktów najczęściej wykorzystywanych w produkcji żywności ultraprzetworzonej...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta