Rośnie cena cukru
Czy dyrektorzy się zmówili?
Rośnie cena cukru
W ciągu ostatnich dwóch dni nagle zdrożał cukier. Cukrownie, które jeszcze parę dni temu sprzedawały ten towar na giełdach po 6, 3--6, 7 tys. zł za kilogram, zaczęły żądać po 8 i więcej tysięcy zł, wstrzymały przy tym sprzedaż swojego produktu. Natychmiast zareagował handel detaliczny, gdzie ceny cukru skoczyły o około 2 tys. zł za kilogram.
W tzw. dobrze poinformowanych kołach mówi się, że przyczyną obecnej podwyżki cen cukru jest zmowa dyrektorów ponad połowy polskich cukrowni, którzy ustalili, że cena zbytu cukru powinna wynosić najmniej 8 tys. zł za kilogram, a najlepiej...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta