Mięso staniało
Cenywlutym wzrosły o 1 procent
Mięso staniało
Za artykuły żywnościowe w drugiej dekadzie lutego płaciliśmy o 0, 2 proc. drożej niż w pierwszej i o 1 proc. drożej niż miesiąc wcześniej.
Druga dekada, po wcześniejszych podwyżkach, przyniosła uspokojenie rynku żywności. Najbardziej zdrożała herbata -- o 1, 2 proc. ; pozostałe ceny, zwyjątkiem taniejącego mięsa i jaj, rosły w granicach 0, 1-07 proc. Tę najwyższą granicę ustanowiły jak zwykle o tej porze roku: ziemniaki, warzywa i owoce. Wskaźnik cen obliczony zwyłączeniem tej grupy wyniósł w drugiej dekadzie lutego 100, 1 proc. w stosunku do dekady poprzedniej i 100, 7 proc. w porównaniu zdrugą dekadą stycznia br. W okresie miesiąca (druga dekada stycznia do drugiej lutego) podwyżki okazały się stosunkowo wysokie. Herbata zdrożała o 3, 8 proc. , owoce i warzywa o 2, 5 proc. , margaryna o 2, 3 proc. , sery twarde itopione oraz chleb o 2 proc. Nieznacznie staniało mięso i znacząco jaja -- o 9, 4 proc.
a. k.