Nie eliminują ich systemy jakości
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
Zupyzsalmonellą
Nie eliminują ich systemy jakości
Wartość rynku zup instant nie wymagających gotowania, ocenia się na 160-180 mln zł. Kilkakrotnie większy, dochodzący do kilkuset mln zł, jest segment zup w proszku, które trzeba poddać obróbce termicznej. Liderami w ich produkcji są kaliskie Winiary, CPC Amino z Poznania, wytwarza je także włocławska Delecta.
Technolodzy produkcji kilku fabryk spożywczych, z którymi rozmawiała "Rz", byli zgodni -- salmonella może "trafić" każdego producenta. Nawet wtedy, gdy przestrzega się zaostrzonych procedur technologicznych isanitarnych. Uważają, że nie należy tracić zaufania do producenta zakażonych zup, gdyż dotknięta została tylko znikoma ich ilość, a salmonella ginie wtemperaturze 70 stopni Celsjusza.
-- Wszystkie produkty spożywcze są badane przez służby sanitarne w całym kraju. Każde zastrzeżenie do ich...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta