Tajemnice dobrej kuchni
"Turek we Włoszech" tym razem w Warszawie
Tajemnice dobrej kuchni
Najnowszy spektakl w Warszawskiej Operze Kameralnej przypomina wykwintną potrawę, którą chciano przyrządzić ze składników najwyższej jakości. Jednak tajemnica dobrej kuchni polega również na umiejętności użycia odpowiednich przypraw, gdyż dopiero one nadają niepowtarzalny smak.
Trudno uwierzyć, dlaczego "Turek we Włoszech" dokładnie na 95 lat zniknął ze scen w ojczyźnie kompozytora, gdzie w ubiegłym stuleciu ostatnie spektakle tej opery odbyły się w 1855 r. , a potem wystawiono ją dla Marii Callas w Rzymie w 1950 r. Dziś w światowych teatrach także pojawia się rzadko, choć wartościami muzycznymi nie ustępuje innym dziełom Rossiniego, a komediowa intryga jest tu nie mniej zabawna...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta