Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Najbardziej drożeją owoce

20 kwietnia 1999 | Ekonomia | AK

Ceny żywności w kwietniu

Najbardziej drożeją owoce

Za żywność i napoje bezalkoholowe płaciliśmy w pierwszej dekadzie kwietnia średnio o 0, 4 proc. więcej niż w końcu marca i o 0, 8 proc. więcej niż przed miesiącem -- podał GUS.

Najbardziej w pierwszej dekadzie kwietnia zdrożały warzywa (o 6 proc. ) oraz owoce (o 2, 5 proc. ). Wskaźnik cen wyliczony z pominięciem tych grup wyniósł w stosunku do trzeciej dekady marca 99, 8 proc. , a w porównaniu z pierwszą dekadą marca 99, 7 proc.

Tańsze niż w końcu marca były w pierwszej dekadzie kwietnia przetwory młynarskie i makarony, mięso, jaja, oleje i tłuszcze oraz cukier i wyroby cukiernicze. Pozostałe artykuły drożały w granicach 0, 1-0, 4 proc.

Także w okresie miesiąca największe podwyżki cen dotyczyły owoców -- o 8, 3 proc. i warzyw -- o 7 proc. Staniały natomiast kasze i makarony, mięso, ryby, jaja, tłuszcze, cukier, dżemy, miód, czekolada. Inne artykuły zdrożały od 0, 2 do 0, 7 proc.

a. k.

Brak okładki

Wydanie: 1676

Spis treści
Zamów abonament