Najbardziej drożeją owoce
Ceny żywności w kwietniu
Najbardziej drożeją owoce
Za żywność i napoje bezalkoholowe płaciliśmy w pierwszej dekadzie kwietnia średnio o 0, 4 proc. więcej niż w końcu marca i o 0, 8 proc. więcej niż przed miesiącem -- podał GUS.
Najbardziej w pierwszej dekadzie kwietnia zdrożały warzywa (o 6 proc. ) oraz owoce (o 2, 5 proc. ). Wskaźnik cen wyliczony z pominięciem tych grup wyniósł w stosunku do trzeciej dekady marca 99, 8 proc. , a w porównaniu z pierwszą dekadą marca 99, 7 proc.
Tańsze niż w końcu marca były w pierwszej dekadzie kwietnia przetwory młynarskie i makarony, mięso, jaja, oleje i tłuszcze oraz cukier i wyroby cukiernicze. Pozostałe artykuły drożały w granicach 0, 1-0, 4 proc.
Także w okresie miesiąca największe podwyżki cen dotyczyły owoców -- o 8, 3 proc. i warzyw -- o 7 proc. Staniały natomiast kasze i makarony, mięso, ryby, jaja, tłuszcze, cukier, dżemy, miód, czekolada. Inne artykuły zdrożały od 0, 2 do 0, 7 proc.
a. k.