Słodzik także limitowany
PIERWSZE CZYTANIE
Dwie propozycje nowej regulacjirynku cukru
Słodzik także limitowany
ŻANETA SEMPRICH
Oba projekty -- rządowy i poselski -- przewidują nie tylko zmiany w sposobie określania dopuszczalnej kwoty cukru, lecz także limitowanie produkcji izoglukozy, czyli słodziku. Produkcja izoglukozy, produktu wytwarzanego głównie z importowanych surowców, jest poważną konkurencją dla cukru wyprodukowanego z buraków cukrowych -- argumentują autorzy jednego zprojektów.
Starszy projekt, jeszcze z grudnia ubiegłego roku, autorstwa grupy posłów, zakłada uchylenie ustawy z 26 sierpnia 1994 r. o regulacji rynku cukru i przekształceniach własnościowych w cukrownictwie. Istniejące uregulowania okazały się nieskuteczne, doprowadziły do spadku opłacalności buraka cukrowego, nadprodukcji cukru i nie notowanego dotychczas spadku jego cen, co w przyszłości grozi załamaniem rynku cukru ze wszystkim tego konsekwencjami dla producentów i konsumentów -- podkreślają projektodawcy. W ich przekonaniu sytuacja taka utrudnia prywatyzację sektora, a tym samym przekreśla możliwość dopływu kapitału niezbędnego dla jego modernizacji. Z kolei projekt rządowy poprawia dotychczasowe rozwiązania, zmieniając przede wszystkim metody liczenia limitów produkcji cukru.
Organizacje, instytucje, ceny i kwoty...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta