Rozporządzenie ministra rolnictwa i gospodarki żywnościowej z 15 lipca 1994 r. w sprawie znakowania środków spożywczych, używek i substancji dodatkowych dozwolonych, przeznaczonych do obrotu
Rozporządzenie ministra rolnictwa i gospodarki żywnościowej z 15 lipca 1994 r. w sprawie znakowania środków spożywczych, używek i substancji dodatkowych dozwolonych, przeznaczonych do obrotu
Na podstawie art. 15 ust. 4 ustawy z 25 listopada 1970 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. nr 29, poz. 245, z 1971 r. nr 12, poz. 115, z 1985 r. nr 12, poz. 49, z 1989 r. nr 35, poz. 192 oraz z 1992 r. nr 33, poz. 144 i nr 91, poz. 456) zarządza się, co następuje:
§ 1. 1. Rozporządzenie reguluje, z zastrzeżeniem ust. 2, sprawy znakowania środków spożywczych, używek i substancji dodatkowych dozwolonych, w opakowaniach jednostkowych, przeznaczonych do obrotu, zwanych dalej "środkami spożywczymi", sposób informowania o ich składnikach oraz o innych danych, które ze względu na ochronę zdrowia ludzkiego powinny być podawane do wiadomości konsumenta.
2. Przepisy rozporządzenia nie dotyczą środków spożywczych przeznaczonych do obrotu bez opakowania oraz środków spożywczych pakowanych w miejscach sprzedaży na życzenie konsumenta.
§ 2.1. Środek spożywczy znakuje się, z zastrzeżeniem ust. 2-- 5, podając bezpośrednio na opakowaniu, etykiecie lub obwolucie następujące informacje:
1) nazwę,
2) wykaz występujących w środku spożywczym surowców, łącznie z substancjami dodatkowymi...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta


![[?]](https://static.presspublica.pl/web/rp/img/cookies/Qmark.png)