Na zdrowy rozum
Na zdrowy rozum
Tęsnota za zakładową świnią
Jeszcze do niedawna niektóre zakłady miały własne gospodarstwa rolne. M. in. huta "Florian" hodowała świnie dla własnej załogi, a z zakładowej stołówki korzystały całe rodziny. Dziś "Florian" z trzodą chlewną nie ma już nic wspólnego, a stołówka wydaje 150 posiłków dziennie (w czasach "kartkowych" -- 700) . Zestaw abonamentowy kosztuje 22 tys. zł, a dla osób z zewnątrz obiad wyceniony jest o 10 tys. drożej. "Florianowi" emeryci z rzadka jednak zaglądają tutaj, widać jest to dla nich za drogo.
W kopalni "Wieczorek" -- informuje "Dziennik Zachodni" -- pracownica działu socjalnego nie wie nawet,...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta


![[?]](https://static.presspublica.pl/web/rp/img/cookies/Qmark.png)