Cholesterol nie jest groźny
Cholesterol nie jest groźny
RYS. MAREK KONECKI
Margaryna jest równie szkodliwa jak masło, jajka i kawa nie grożą zawałem serca, a czekolada zawiera składniki takie same jak warzywa i owoce. Najnowsze badania są tak zaskakujące, że mogą zapętlić w głowie ludzi dbających o własne zdrowie. Rewolucji w dietetyce jednak nie będzie. Uczeni nie odwołują swych poglądów, jedynie nieco modyfikują strategię zdrowego odżywiania. Na czym teraz ona polega?
Najbardziej zdumiewa, że regularne spożywanie jajek nie grozi zarówno zawałem serca, jak i niedokrwiennym udarem mózgu. Przekonuje o tym dr Frank B. Hu, epidemiolog Uniwersytetu Harvard. Jego zdaniem, codziennie można zjadać bez obaw jedno jajko, a nie tylko raz na tydzień, jak doradza większość specjalistów. - Nie oznacza to jednak, że można ciągle opychać się jajecznicą na boczku, sosami i tostami - ostrzega uczony na łamach pisma Amerykańskiego Towarzystwa Medycznego "JAMA".
Odmitologizowanie cholesterolu
Nie wszyscy jednakowo reagują na tę samą ilość cholesterolu dostarczaną w pożywieniu. Niektóre osoby mogą bez obaw pożywiać się niemal wyłącznie mięsem i grubo smarować chleb masłem, a mimo to mają niskie stężenie cholesterolu we krwi - znacznie poniżej zalecanych 200 mg/dl. Inni odwrotnie:...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta