Błagać kukurydzę o przebaczenie
Susana Osorio-Mrożek, autorka książki "Meksyk od kuchni"
Błagać kukurydzę o przebaczenie
Susana Osorio-Mrożek pochodzi z Meksyku, gdzie studiowała historię i archeologię, była aktorką i reżyserem, kierowała własną grupą teatralną. Jest specjalistą teoretykiem i praktykiem w zakresie gastronomii, dietetyki i żywienia. Uczestniczyła w badaniach nad żywnością dla diabetyków. W 1986 r. była szefem kuchni dwóch czołowych restauracji w Oslo i Stavanger w Norwegii. Potem mieszkała w Paryżu i w Meksyku. Od kilkunastu lat jest żoną Sławomira Mrożka, z którym w 1996 roku przeniosła się do Krakowa.
Dzisiaj wieczorem w krakowskiej restauracji Cyrano de Bergerac, Susana Osorio-Możek prezentować będzie swą książkę "Meksyk od kuchni", a jej goście będą mogli spróbować potraw meksykańskich. J.SAD.
Przez żołądek można podobno trafić do serca. Czy przedstawiając dzieje meksykańskiej cywilizacji od strony kuchni chciała pani trafić do serc polskich czytelników? Czy kuchnia była tylko pretekstem?
SUSANA OSORIO-MROŻEK: Kuchnia jest pretekstem, by mówić o kulturze, ale kultura dociera do serca człowieka. Napisałam tę książkę, by wyjaśnić moim nowym rodakom, jacy są moi dawni rodacy. Jedni i drudzy są mi bardzo bliscy.
Indianie...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta