Zwariowani z powodu ziemniaków
Naukowcy bronią dr. Arpada Pusztaia
Zwariowani z powodu ziemniaków
KRYSTYNA FOROWICZ
Brytyjscy naukowcy niczym uzbrojone wojsko wystąpili przeciw żywności Frankensteina, po tym, jak niektóre eksperymenty wykazały, że rośliny modyfikowane genetycznie mogą stwarzać zagrożenie dla zdrowia i otoczenia.
Praca dr. Arpada Pusztaia z Rowett Research Institute for Agriculture w Aberdeen wykazała, że szczury karmione w laboratorium genetycznie zmodyfikowanymi ziemniakami objawiły wiele patologicznych zmian: ich wzrost został zahamowany i cierpiały z powodu uszkodzenia układu immunologicznego. Co więcej, niektóre z ich organów wewnętrznych powiększyły się (np. śledziona), a inne były mniejsze niż normalnie (mózg, wątroba). Profesor podawał młodym szczurom ziemniaki zawierające gen przebiśniegu. Białko wytwarzane przez ten gen (agglutynina) jest naturalnym środkiem niszczącym insekty i znajduje się w tej roślinie. Z niej zostało przeniesione do ziemniaków czyniąc je odpornymi na mszyce. Zdaniem Pusztaia,...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta